• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

5 правилни действия за успешно възстановяване след лечение на алкохолна и наркозависмости

5 правилни действия за успешно възстановяване след лечение на алкохолна и наркозависмости

/КРОСС/ Възстановяването без съмнение е по-малко отъпкана пътека от употребата. Дали ще е успешно проведеното лечение от зависимости като алкохол, наркотици, хазарт, медикаменти и пр. зависи от начина, по-който се прилага наученото в ежедневието след излизане от терапевтичен център. Лекуващият се трябва да е отдаден 110% в процеса на лечение, защото става въпрос за неговия живот.

 Специалистите споделят, че 80% от хората, които следват съветите по-долу остават „чисти"

1.       ПРИЕМАНЕ НА ОПИТ - „МЪДРИЯТ ЧОВЕК СЕ УЧИ ОТ ГРЕШКИТЕ НА ДРУГИТЕ....

Това правило помага да не се допускат едни и същи грешки.

Още в първия ден след излизане от терапевтичен център, преминалият курса на лечение трябва да продължи да общува с хора, които са спрели да употребяват алкохол и наркотици доста преди него. Особено важно е да се намери човек, от когото да се приема опит и да се говори за възстановяването и проблемите в живота, а не за дните на употреба. В англоговорящите държави такъв  човек може да се нарича „спонсор", а в испаноговорящите „падриньо", което означава „кръстник".

 

2.       ПРЕДАВАНЕ НА ОПИТ - .... А УМНИЯТ,  УЧИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ ГРЕШКИ"
Предавайки наученото, то се затвърждава
Общуването с хора, които все още се лекуват от зависимостта си припомня от къде е започнало всичко. Алкохолиците, наркоманите и зависимите като цяло имат „къса памет". Лесно забравят усещането да бъдеш на дъното и тежките страдания в началото на лечението.

 

3.       ПОНЕ 5 МИНУТИ НА ДЕН ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ  - ДАВА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЖИВОТ
Намирането на време, в което човек да остане на саме с мислите и чувствата си помага за подържане на баланс и добра вътрешна хигиена.
Правенето на равносметка на изминалия ден като се отчитат позитивните и негативните мисли, реакции и постъпки показва къде се намира човек сега и върху какво трябва да насочи вниманието си, да преработи емоции и поведение. Повечето зависими са склонни да забелязват недостатъците в и около себе си, и по-малко отчитат положителното. Този начин на мислене може да създаде негативна представа за живота и да доведе до връщане към активна зависмост. Насладата от живот, свободен от употреба дава мотивация да се запази постигнатото.

 

4.       ИНТИМНИТЕ ОТНОШЕНИЯ - ОТЛОЖЕТЕ  ГИ ЗА ПО-НАТАМ
Взаимоотношенията и емоционалното обвързване с представители на противоположния пол  са сред основните причини за завръщането към активна употреба на алкохол и наркотици.

Както всички знаем връзките по принцип са сложно нещо и не винаги се развиват по желания начин. Всяка връзка поставя на изпитание нашата емоционална зрялост, а зависимите и алкохолиците могат да бъдат изключително незрели. Твърде ранното обвързване може да бъде пагубно за възстановяващия се. Първите месеци след спиране на упоребата са период за изграждане на стабилна основа от нови навици, поведение и начин на мислене с цел да се остане чист. Всяко отклонение от тази цел води до пробив. Специалистите препоръчват поне 1 година след лечението да не се влиза в интимни отношения.

 

5.       ДО КЪДЕ СИ ГОТОВ ДА СТИГНЕШ? - ПРИКАЗКА БЕЗКРАЙ

Отговорът на този въпос предначертава до колко успешен ще бъде процесът на възстановяване.
Чували сме за всякави крайности, през които зависимите минават, за да си набавят алкохол или наркотици. Пътуване със самолет до друга държава, за да се употребява; инсцениране на обири в собствения дом и отвличания на близък роднина; всевъзможни лъжи и манипулации, за да се намери начин за консумация; убийства на близки за наследство; разбити семейства и приятелства...  Крайности, достойни за сценарии на филми, но реалност за живота на пристрастените. Трябва да се подхожда към възстановяването със същите енергия и ентусиазъм, както и при употребата. В курса на лечение тези упоритост и воля трябва да се насочат в посока на лечението.

Коренът, стабилната основа на всичко е ДОВЕРИЕТО. Отдаването на доверие към специалистите прави възможно лечението. Не забравйте, че не сте сами и не се отказвайте, докато чудото не се случи, а чудеса се случват всеки ден.

Инфо блок:

На 26. Юни, международният ден за борба с наркоманиите Терапевтичен център за лечение на зависимости „Жива - насока в живота" отваря вратите си за всеки, в чието семейството или обкръжение има зависим към наркотици, алкохол, хазарт, медикаменти. В среда на професионална грижа, уютна атмосфера и стриктна програма за лечение, зависимите имат по-голям шанс да се върнат към нормален начин на живот.

26. Юни, от 18:00 ч.

Адрес: гр. София, Ул. Шипка 15, ет. 2

Телефони за информация: +359 877 677 834; +359 889 119 221

http://centrejiva.com/

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.