Алкохолизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адриан Броуер, Страноприемница с пияни селяни, 1620-те години

Алкохолизмът е болест, при която човек се намира в състояние на физическа и психическа зависимост от алкохола, което води до промени в психиката на болните, нарушено функциониране на обмяната на веществата и увреждания на много органи в организма.

Алкохолната зависимост възниква бавно, обикновено при повече от 10-15-годишна злоупотреба при мъжете и доста по-бързо при жените и младите хора. Характеризира се със социална дезадаптация, често насилие в семейството и впоследствие разтрогването му. Болните запускат външния си вид, отпадат от работа.

Нормативна уредба[редактиране | редактиране на кода]

Карл Шпицвег, Пияницата, 1836.

Алкохолът е достъпен и разрешен за употреба от пълнолетни лица, както и лесен за изготвяне в домашни условия, така че рискът от привикване и пристрастяване към ежедневната му употреба е един от тежките проблеми на съвременното общество.

Освен моралните негативи, алкохолиците често са обект и на нормативни ограничения. Така например член 5-и от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи[1] гласи:

1. Всеки има право на свобода и сигурност. Никой не може да бъде лишен от свобода освен в следните случаи и само в съответствие с процедури, предвидени от закона:

  • ...
  • е) законно лишаване от свобода на лице с цел да се предотврати разпространението на инфекциозни болести, както и на душевноболни лица, алкохолици, наркомани или скитници;

„Анонимни алкохолици“[редактиране | редактиране на кода]

Основна статия: Анонимни алкохолици

През 1935 г. в Америка двама алкохолици създават организацията „Анонимни алкохолици“ (АА). Нейната цел е повече алкохолици да се научат да живеят без алкохол. През 1951 г. на организацията е присъдена наградата „Ласкер“.

Част от текста на почетната грамота гласи:

„Американската асоциация по здравеопазване присъжда наградата „Ласкер“ за 1951 г. на организацията „Анонимни алкохолици“ като признание за уникалния и много успешен подход на лечение на този вечен здравен и социален проблем, алкохолизма...

С приемането на алкохолизма като заболяване се изтрива позорното социално клеймо, свързано с това състояние.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Обн. ДВ. бр.80 от 2 октомври 1992 г., изм. ДВ. бр.137 от 20 ноември 1998 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]